Едва половината година е изтекла, а битката за сделка на

...
 Едва половината година е изтекла, а битката за сделка на
Коментари Харесай

Американска или руска ще е сделката на 2019

 Едва половината година е изтекла, а борбата за договорка на годината в България тече с цялостна мощ. Ако предишните години напреварата вървеше най-вече сред съглашения за банкови сливания и препродажби на молове, през днешния ден кандидати за първото място са контракти в региона на защитата, превоза и енергетиката. Независимо, че покупко-продажбите за американските изтребители F16 и за концесията на столичното летище са на финалната права, към момента не е ясно дали огромните газови контракти - за цената на синьото гориво и директното трасе, по което ще тече, няма в послените месеци да се ускорят и да стигнат до парафите. На този декор продажбата на ЧЕЗ наподобява като договорка, която може и да не влезе в топ 5 на договореностите за 2019 година. Особено в случай че се окаже, че не губим съревнованието за Фолксваген. Или в случай че не се откажем в последния миг от продажбата на АЕЦ " Белене ".
Плащаме предплатено изтребителите       

След като четирите контракта за американските изтребители и боеприпасите за тях бяха утвърдени на второ четене от Народното събрание, президентът предстоящо наложи несъгласие с причините " за обвързването на България с задължения години наред без да има национално единодушие, което е извънредно обезпокоително ".
Борисов пък още веднъж настоя незабавно да платим сумата от 2,2 милиарда лв., „ тъй като можем да си го позволим, а и с цел да не трупаме борчове ”. Междувременно финансовият министър Владислав Горанов пласира нови ДЦК на стойност 200 милиона лв. от емисията 20-годишни облигации, която за първи път пусна на пазара преди месец. Така единствено през юни и юли новопоетият държавен дълг е 500,6 млн. лева, като той ще помогне за финансиране на договорката за изтребителите. А до края на годината се чака да се емитират нови 500 млн. лева дълг.
За да бъдат платени предплатено тези 1,256 милиарда $, държавното управление вече  актуализира бюджета. В новите планове плануваният недостиг от 0,5 % се повишава на 2%, като той още веднъж е под маастрихските критерии от 3 %, по тази причина и по думите на Горанов, това „ не би означавало разхлабване на финансовата дисциплинираност ”.
Международна консултантска компания обаче предизвести, че поради предплатената сума може да се чакат понижени или забавени заплащания по европроекти през идващите 2 години. А български анализатори позволиха орязване на финансови разноски в края на годината.

550 млн. от дупката цялостни Концесията на летището

Година след разкриване на процедурата за концесия на летище София и още най-малко 5, през които политически нажежени пристрастености отлагаха съревнованието и непрестанно променяха критериите, договорката за столичния аеропорт е на път да се завърши до седмица, в случай че няма обжалване.
Консорциум " Соф кънект ", който включва френския фонд " Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС " и оператора на летището в Мюнхен - " Флугхафен Мюнхен ", е любимец за 35-годишната концесия. На второ място в процедурата остана считаният за победител консорциум сред " Еърпорт Де Пари " Европейски Съюз и ЕЙ и ТАВ Хавалинманларъ Холдинг ", а на трето място се класира концесионерът на летищата във Варна и Бургас " Фрапорт България ". Министър Росен Желязков изясни, че при избора на концесионер не са се гледали единствено финансови параметри, а се е търсел и най-хубав сътрудник.
Оттук нататък концесионерът ще обновява аеропорта, ще строи нов терминал, карго- и паркоместа, а страната ще участва на летището като регулация, обвързвана с летищни такси, като граничен вход за страната, и с всичките си митнически, ветеринарни и други институции. Най-голямата облага на летището е през предходната година – 12 милиона, а единствено първата такса е в размер на 550 милиона лв. без Данък добавена стойност, напомни Владимир Каролев. Според някогашния транспортен министър Кристиян Кръстев пък 48 млн. лева всяка година ще отиват във Фонда за гарантиране на пенсионната система, което за 35 години прави  2,2 милиарда лева

Изпълнител или подизпълнител ще сме за Фолксваген

За втората половина от годината се чака развръзката по третата договорка, която ще отговори на въпроса ще се създават ли у нас коли с марката „ Фолксваген ”.
Въпреки че окончателното решение на немския колос се чака до есента, предварителни информации разпалват в допълнение интригата къде ще е заводът. Само преди дни немската ARD пусна известие, че решението е в интерес на Измир макар по-ниските разноски за труд у нас. Часове след обявата икономическият министър Емил Караниколов я опроверга, като сподели, че резервираме възможностите си. Дори и да не спечелим наддаването, сигурно ще сме подизпълнители за доста от частите за 40 000 „ Пасат ”–а, които ще се вършат годишно.

Септемврийска шорлиста за " Белене "

Още за една от прашасалите покупко-продажби на прехода се чака развръзка идните месеци. 30-годишният план за строителство на Втора атомна бе размразен от Народното събрание преди година, макар че и до момента против него се афишират както извънпарламентарни партии, по този начин и четирите работодателски организации.
В момента тече 90-дневен период за търсене на стратегически вложител - до 21 август страната чака заявките. След това ще изготви шортлиста с претенденти, към които Министерството на енергетиката ще прати покана да подадат предложения. Интерес към този момент обявиха Фраматом, китайската национална нуклеарна корпорация CNNC и " Росатом ". Процедурата планува планът да се осъществя на пазарен принцип, без преференциални контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия и без държавни гаранции. Търси се опция и за присъединяване на Северна Македония, Сърбия и Черна гора.
Междувременно тематиката за " Белене " бе повдигната по време на диалозите на  президента Румен Радев, съветския му сътрудник Владимир Путин и китайския държавен глава Си Цзинпин, както и на срещите на шефа на Народното събрание Цвета Караянчева с съветския министър председател Медведев.

Балкански или Турски поток

Безспорно, най-голяма е неяснотата по газовата договорка. Тя включва както смяна на контракта с " Газпром " за цената на синьото гориво, по този начин и за маршрута, през който то ще стига до България и ще придвижва газ към Европа.
Независимо от предварителните известия, че руснаците са избрали трасето през България за втори ръкав на Турски поток, нищо публично не е оповестено. Руската страна трансферира решението за България на Анкара. Газът би трябвало да потече по новото трасе през Черно море до края на година, а оттова по системата на ривърса да влиза в България, в случай че синьото гориво през Украйна спре след Коледа.     
Независимо от визитата преди два месеца на съветския министър председател дружно с една трета от министрите и шефа на " Газпром " Алексей Милер, сделка и за понижение на високата цена на газа, който заплаща България, няма.
Затова пък се форсира газовата връзка с Гърция, откъдето ще влиза различното американско втечнено гориво, а нероденият " Турски поток " 2 към този момент го преименувахме в " Балкански поток ".
Борисов загатна на 7 юли, че чака развиване по тематиката. Най-изненадващо обаче, вместо да се произнесат за трасето от Турция, руснаците пуснаха текст в медиите си, че размразяват куция план " Южен поток " под претекст, че вътрешното търсене в Краснодарския край е увеличено. По-вероятно е обаче да става въпрос за предстоящо високо търсене от Европа. Дали руснаците са се съгласили да пуснат нова тръба през България, за което настояваше неведнъж президентът Радев на срещите си с Путин, следва да разберем. Отсега обаче е ясно - тази година конкуренцията за договорка номер 1 ще е изключително яростна.         
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР